PORTUGALINPODENGO

Tämä eloisa, ystävällinen ja leikkisä rotu hurmaa helposti jokaisen. Portugalinpodengo -tuttavallisemmon "popo"- on alkukantainen, terverakenteinen ja turkiltaan helppohoitoinen, monipuolinen harrastus- ja kotikoira, josta voi jopa valita itselleen sopivan kokoversion!

Kolmen kokomuunnoksen (pieni, keskikokoinen ja iso) lisäksi podengoilla on kahta eri karvanlaatua (sileä- ja karkeakarvainen). Pieni podengo on Suomessa yleisin, iso taas harvinaisin. Rodun eri muunnoksista käytetään puhekielessä lyhenteitä (esim. kkk- keskikokoinen karkeakarvainen, psk- pieni sileäkarvainen). Koon ja karvanlaadun lisäksi eri muunnosten välillä on jonkin verran luonne-eroja, mm. haukkuherkkyydessä. Podengot omaavat jonkin verran vahtiviettiä, mutta ovat silti ystävällisiä.

Oma kokemuksen perustuu lähinnä keskikokoiseen kokomuunnokseen, ja pohjaankin kertomani siihen.

Portugalinpodengo on Portugalin kansallisrotu. Se on kehitetty alun perin riistan , erityisesti kaniinien metsästykseen. Kotimaassaan Portugalissa sitä käytetään tähän tarkoitukseen edelleen. Se on vahva, väsymätön ja ketterä luonnossaliikkuja ja siinä asuu vahva riistavietti.

Podengo lähtee vaistojensa ohjaamana helposti kaikenlaisen liikkuvan perään, eikä sitä olekaan turvallista pitää vapaana. Podengon vahvuuksiin ei kuulu palvelualttius, joten käskyt menevät yleensä kuuroille korville mikäli podengon näkökenttään osuu jotain kiinnostavampaa.

Podengo tarvitsee runsaasti liikuntaa ja muuta aktiviteettia energiansa purkamiseen. Vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkia lajeja omistaja haluaa tämän innokkaan ystävän kanssa kokeilla. Mukavia harrastusvaihtoehtoja ovat mm. agility, jäljestys, näyttelyt, etsijäkoiratoiminta sekä rata- ja maastojuoksu. Podengo rakastaa pitkiä metsälenkkejä jossa se saa haistella luonnon tuoksuja, ja se onkin oivallinen kaveri marja- ja sieniretkille tai vaellukselle.

Podengo kuuluu FCI:n ryhmään 5 (pystykorvat ja alkukantaiset rodut), mutta sillä on oikeus osallistua kaltaistensa vinttikoiratyyppisten alkukantaisrotujen kanssa vinttikoirien rata- ja maastojuoksukilpailuihin. Podengon lennokkaan askelluksen, nopeuden sekä vieheherkkyyden vuoksi juoksu onkin sille hyvin soveltuva ja mieleinen harrastus.

Vaikka popo rakastaakin kaikenlaista toimintaa, osaa se silti myös rauhoittua. Omistajan läheisyys ja huomio ovat podengolle tärkeitä, ja siitä saakin helposti ihanan, rapsutusta kaipaavan kainalokaverin sohvannurkkaan.

Portugalinpodengon rotumääritelmä: